pátek 1. srpna 2008

Od Chemical Wedding k Dark Floors

       Protože vydání DVD filmu podle Brucova scénáře "The Chemical Wedding" (CSFD, IMDB) je pořád v časovém horizontu týdnů až měsíců, rozhodl jsem se zkrátit si čas shlédnutím filmového počinu jiné mé oblíbené kapely - LORDI (české fan stránky kapely, na jednu stranu mě u nich se*e, že mají všechny písničky skoro stejný, na druhou stranu prostě vypadjí geniálně:-)). Film je pojmenován "Dark Floors" (CSFD, IMDB). Horor (ostatně logicky :)), ve kterém členové kapely ve svých latexových oblecích prohánějí po opuštěné nemocnici bezmocné návštevníky koneckonců nezní tak špatně - jejich klipy (např. tento) mají vpodstatě stejný děj a jsou výborné. Mé očekávání sice trochu zchladilo průměrné hodnocení 4,6 na IMDB, přesto jsem šel do toho ...


Plakát k filmu

        ..... a moc dobře jsem neudělal. Tedy - prvních cca 12 minut je opravdu dobrých, temnou atmosférou nasáklá nemocnice vypadá výborně, ale první zádrhel přijde v momentě, kdy hrdinové najdou znetvořené mrtvé tělo - a zareagují tím, že v klidu řeknou, že "je to nezajímá a radši by měli najít cestu ven". Od tohoto momentu hrdinové (speciálně malá holka a vousatý pán) začnou neskutečně přehrávat a film začne působit mnohem hloupěji než jaký mohl být. Zbytek filmu se nese ve stylu - "rozdělíme se, pak nás nezabijí" nebo "zrůda, který jednou rukou unese dospělého muže není schopna odstrčit roztlačené lehátko a po nárazu "efektně" proletí oknem". 

Plakát k filmu

        Přitom film nemusel dopadnou tak, jak dopadl - efekty jsou povedené, časově-dimenzionální střety hrdinů většinou působí dobře a konec je silenthillovsky pesimistický (=dobrý). Všechno dobré nápady ale umlčí výkon některých herců a nulová hloubka postav - vždy když to vypadá, že se dozvíme něco zajímavého, na scéně se objeví někdo z členů kapely a udělá "Bu bu bu". Prostě dobré prvky se pomlátí se špatnými a je z toho průměrný film. 

       Pokud jste fanda této finské kapely, film si asi stejně pořídíte, ostatní by si to měli radši promyslet - existuje spousta mnohem lepších hororů s podobným námětem.

- můžete si na nich vyzkoušet flashovou hru, ve které prolézáte nemocnici a sbíráte artworky a podobné věci, které si pak můžete prohlédnout v galerii

Žádné komentáře: